A kto normalny sprzeda po dwóch latach samochód z 5-letnią jeszcze gwarancją?
Zmiana sytuacji finansowej - poszukiwania nówki czas zacząc
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez WaltA kto normalny sprzeda po dwóch latach samochód z 5-letnią jeszcze gwarancją?
Trzeba kupować dwulatki, w dislu, w kombi i od dziadka z Niemiec (z przebiegami 20 - 30 tyś km).
Wiadomo, że takie auta kosztują połowę (albo nawet mniej) tego co nowe a są prawie nowe :wink: :wink:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez WaltA kto normalny sprzeda po dwóch latach samochód z 5-letnią jeszcze gwarancją?
Jak napaliłem się na Kie Soul na początku i się dowiedziałem, że wymiana klocków co 15kkm to standard a koszt to 900zł to mi się zaraz oczy otworzyły
Komentarz
-
-
Gdyby autor tematu był zainteresowany czarnym Nissanem NOTE 1.4i, to takowy będzie prawdopodobnie niedługo do sprzedania. Jest to samochód moich sąsiadów - rocznik 2009 kupiony z wyprzedaży w 2010r. Auto przejechało około 2-3kkm, po czym... trafiło do garażu, bo sąsiad dosłał służbowego Aurisa, a sąsiadka boi się sama jeździć... Od tamtego czasu jest co kilka tygodni "odpalany" i robiona jest nim runda "coby się nie zastał". Auto totalnie idealne - niemal jak nówka (no bo jak niby miał się zużyć). W tym tygodniu będzie miał robiony przegląd "roczny", po czym podjęta będzie decyzja co dalej... jeśli ktoś byłby zainteresowany, poinformuję o decyzji sąsiadów...
PS: Przejechałem takowym kilkaset kilometrów i powiem, że to naprawdę fajny wozik...
Komentarz
-
-
marektbg, zanaleźć każdy jeden samochód w dobrym stanie to cud, dlatego te które są w dobrym stanie i z pełna historią do tanich nie nalezą i trzeba miec tego swiadomość (miedzy innymi własnie dlatego nigdy nie patrzy się na najtańsze egz. w danym roczniku, bo cudów nie ma !!).
Ale poszukac warto, moze akurat się cos trafi.Czarny Elegance
Komentarz
-
-
mati160, przemysl kredyt.
Jesli brac cos w kredyt to 50/50.
Tzn wplacasz np 15 i dokredytowujesz sie na 15 i masz auto za 30.
Nie rob tak, ze 80% auta bedzie z kredytu, no chyba ze na mega preferencyjnych warunkach itd.
Niech Ci zrobia pare symulacji itd - ja sie kredytami nie zajmuje, ale wiem z czym to sie je, bo mialem odpowiednie studia - i w calym tym gaszczu informacji itp naprawde ciezko sie odnalezc. Na pewno omijaj GetinBank. Ja tam juz raczej nigdy nie wroce, bo szopka jaka maja w centrali, to jakas masakra. Ojciec mial leasing, ja omalo nie popelnilem kredytu - dzieki Bogu, ze Pani z Wroclawia, ktora zalatwiala kredyt miala taki sam bajzel jak w centrali i uchronilo mi to tylek. Pozniej czekalem baaaaaaaaaaardzo dlugo, az z centrali otrzymalem papiery, aby wypisac cesje z samochodu - praktycznie 3 miechy im to zajelo, a pomoglo moje strasznie KNFem - bo mieli w aktywach cos, za co nie "zaplacili" - sprawe zalatwili w 1 dzien.
Ogolnie jestes mlodszy ode mnie - takze zastanow sie nad kredytem. Bylem w Twoim wieku, wzialem pozyczke gotowkowa na 21 tysi na fure - aby sie polansic itd, czesc zainwestowac w biznes, czesc w odzyskanie odszkodowania z wypadku. Generalnie zaluje tylko kwoty wywalonej w auto, bo o ile reszta inwestycji sie pozwracala, tak w aucie utopilem 10 tysiecy. Teraz z moja kobita mamy lekkie zawirowanie finansowe, a gdyby nie ten zakichany kredyt to bylo by malinowo ...
Ogolnie nie odradzam, bo kredyty sa po to, aby je brac. Jednak jak juz wezmiesz, to staraj sie go splacac szybciej, ewentualnie szukaj zaraz banku, ktory Ci go przejmie i zmniejszy oprocentowanie - to teraz popularne :twisted:
Co do auta.
Bedac w Twoim polozeniu skusilbym sie na cos takiego :
Nie koniecznie to auto, ale koniecznie fura produkcji 2010, stracila swoje 20% przy wyjezdzie z salonu, stracila juz troche przez rocznik. Jest prawie nowa, albo i nowa, ale w cenie uzywki.
Przemysl toByła Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4
TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez misiek^wroo ile reszta inwestycji sie pozwracala, tak w aucie utopilem 10 tysiecy
Zamieszczone przez misiek^wrobo kredyty sa po to, aby je brac
Najlepszymi inwestycjami są oszczędności, edukacja oraz nieruchomości.
Na twoim miejscu mati160 przemyślałbym również jeszcze raz sens pakowania się w kredyt. Jeśli piszesz że miesięcznie możesz sobie "odkładać" 1000zł to znaczy że spokojnie stać cię na uzywany samochód ale z pewnego miejsca. Wtedy tylko tankujesz i robisz raz na jakis czas naprawy które suma sumarum nie powinny wyjść drożej niż kredyt. Reszte kasy albo zainwestuj w siebie, w przyszłość, bądź korzystaj z młodości Jak kupisz sobie nowy samochód to pamiętaj że również co jakiś czas do tych dodatkowych 1000zł raty będziesz musiał dorzucić ubezpieczenie, jakiś przegląd gwarancyjny itp. i wtedy już na wakacje np. może nie starczyćByło, minęło:
RS Look @ 198KM/283Nm by Unitronic.
Komentarz
-
-
suchy, akurat ubezp uzywanego, a ubezp nowego to fajny temat.
Nowa Skoda Oct o wartosci dajmy na to 80000 zl - ubezpieczenie OC AC NNW w pakiecie z gwarancja nie doplacania po pierwszym roku to 3999 pln.
Ja ostatnio ubezp. swoja padline 2006 rok wartosc zrobilem 40000 i zaplacilem 2816.02pl (1 rata ) i zostaje mi jeszcze 2ga - 1500.
Na ubezp. sporo sie traci. A tak placisz 3999 i masz z glowy. ( tak bylo np w Skodzie swego czasu ).
Takze jesli ja wywalilem prawie 8000 w 2 lata na ubezp pelne samochodu, lacznie z ubezp prawnym, to jednak wole opcje o polowe mniejsza
Takze tu wszystko jest do policzenia.
Ja tak jak mowilem wczesniej, polecam autko prawie nowe w cenie 30-40tys. Da sie naprawde fajne furmanki wyhaczyc.Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
Komentarz
-
-
misiek^wro, zgadza się, chodziło mi tylko o sam fakt dodatkowych kosztów poza ratami na kredyt. No chyba że ubezpieczenie w tym przypadku jest w ramach tych dajmy na to 80kzł za nowe auto?Było, minęło:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez suchy
To teraz ładnie po bandzie pojechałeś :!:
Jak masz zamiar zainwestować np w nieruchomość czy rozwój firmy nie biorąc kredytu?
Nie mów że na kupno mieszkania czy domu masz zamiar odłożyć z pensji? Chyba że zarabiasz 10-15 tys netto to po kilku latach odłożysz :haha:superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez piramidaZamieszczone przez suchy
Jak masz zamiar zainwestować np w nieruchomość czy rozwój firmy nie biorąc kredytu?
Nie mów że na kupno mieszkania czy domu masz zamiar odłożyć z pensji? Chyba że zarabiasz 10-15 tys netto to po kilku latach odłożysz :haha:Było, minęło:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez suchyZamieszczone przez piramidaZamieszczone przez suchy
Nie mów że na kupno mieszkania czy domu masz zamiar odłożyć z pensji? Chyba że zarabiasz 10-15 tys netto to po kilku latach odłożysz :haha:
Sam prowadze działalnosć i mam sporo zobowiązań kredytowo leasingowych na głowie bo bez tego się za ch..ja nie rozwiniesz no chyba ze firma przynosi miesięczne dochody w dziesiątkach tysięcy to tak :Psuperb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0
Komentarz
-
-
suchy, jesli uwazasz, ze inwestycja to wyrzeczenie sie z obecnej konsupcji na rzecz przyszlej niepewnej, to ok, ale inwestycja to takze pomnazanie tymczasowych aktywow trwalych - ja tamto auto mialem wrzucone w firme, takze ... byla to inwestycja.
Generalnie kazde niekonsumpcyjne wyrzucenie kasy z portfela to praktycznie inwestycja.
Mozesz inwestowac w samochody - przyniesc Ci przeciez moga korzysci finansowe, jesli wsadzisz w nie pracownikow, ktorzy beda dla Ciebie pracowac. Mozesz inwestowac w rosliny, monety itp.
I do rewolucji, a tym bardziej prawdy Twoje slowa maja troche daleko. Banki zarabiaja na depozytach miedzybankowych ON/TN ... to 90% ich przychodow, jak nie wiecej. Kredyty to sa dla pracownikow banku, aby wyrabiali plan :twisted: Bank sie bardziej cieszy, ze ktos u nich wplacil milion, niz z tego, ze ktos wzial od nich kredyt na milionByła Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
Komentarz
-
-
piramida, no ok, założyłem że Mati nie kupuje samochodu na firmę tylko prywatnieByło, minęło:
Komentarz
-
-
suchy, a ja nie pisalem o tym, ze mati kiedys bral pozyczke, tylko ze ja bralem - nie mialem tu na mysli aby zwrocil uwage na 1 slowo, tylko na to, ze wrzucanie kasy w auto to najczesciej jej spooora strata, a ze jest mlody, to pewnie bedzie niebawem chcial uwic gniazdko - i taki kredyt to bedzie wrzód na dupie - jesli mam byc juz bardzo dobrze zrozumiany :PByła Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
Komentarz
-
-
misiek^wro, zedytowałem mój poprzedni post bo był skierowany do piramidy a nie do Ciebie
Zamieszczone przez misiek^wrotaki kredyt to bedzie wrzód na dupieByło, minęło:
Komentarz
-
-
Moim zdaniem temat zszedł na złą droge. Ja mając 20 lat kupiłem auto , a nie inwestowałem w nieruchomości. Dziś byłbym dużo na plusie bo ziemia poszła X razy do góry. Tak miałbym dziś więcej kasy ale niemiałbym wspomnien. Panowie 20 lat ma się raz w życiu i ja brałbym kredyt i żyl pełnią życia ,a nie bawił się w inwestycje itd. Na to przyjdzie czas. Bedzie miał zone to będą razem myśleć o powiekszaniu majątku narazie niech spełnia marzenia. Ja tak zrobiłem i nie żałuje.Zycie jest jedno i trzeba z niego korzystać. A jak ktoś już kiedys napisał im człowiek jest starszy tym mniejsza frajda z wydawania pieniędzy.
Kiedyś rozmawiałem z panem przed 70tką dość bogatym. I jakoś wymksło mi się ,że fajnie mieć taki majątek- odpowiedział mi " Nie- fajnie mieć twoje lata, nie zmarnuj życia na dorobek..."
Komentarz
-
-
mati160, no ja Ci podpowiedzialem.
Bierz auto z przebiegiem do 2-5 tysiecy km najdalej z 2010 roku
Sporo tego na rynku i w wiekszosci przypadkow duzo tansze. Kredytowac tez to sie daByła Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
Komentarz
-
-
mati160, Hyundai i30 :?: Widzę, że nówki sztuki chodzą po 45k zł.Było, minęło:
Komentarz
-
Komentarz